دجال کیست؟

01:03 - 1391/09/30
دجال از ریشه دجل به معنای بسیار دروغگوی حیله گر است. خروج دجّال در منابع اهل سنت از نشانه‏ های بر پایی قیامت دانسته شده، ولی در كتاب‏های روایی شیعه از نشانه‏ های ظهور حضرت مهدی(ع) است.
دجال

دجال از ریشه دجل به معنای بسیار دروغگوی حیله گر است. خروج دجّال در منابع اهل سنت از نشانه‏ های بر پایی قیامت دانسته شده، ولی در كتاب‏های روایی شیعه از نشانه‏ های ظهور حضرت مهدی(ع) است.

آن چه از ظاهر اخبار استفاده می‏شود دجّال موجودی است كه در آخر زمان و پیش از قیام امام مهدی(ع) خروج می‏كند و غیر عادی است و با انجام كارهای شگفت ‏انگیز جمع زیادی از مردم را می‏فریبد.[1]

بسیار بزرگ و تنومند است در سحر و جادو  زبردست است، در پیش او كوه سیاهی است كه به نظر مردم می‏آورد كه كوه نان است و در پشت سر او كوه سفیدی است كه از طریق سحر برای مردم به صورت آب‏های صاف جاری می‏نمایاند و فریاد می‏كند: "اولیائی انا ربكم الاعلی؛ دوستانم من پروردگار بزرگ شمایم".
شیاطین، ظالمان، منافقان، جادوگران، كفّار، فرزندان نامشروع اطراف او را گرفته و به انواع آلات لهو و لعب و ساز و... مشغول می‏شوند و با این كار بسیاری از انسان‏های ضعیف الایمان را منحرف می‏كنند. [2]

البته در مورد دجّال صرف نظر از ویژگی‏های او چند احتمال وجود دارد:

1- نام شخص معینی نیست، هر كسی كه با ادعاهای پوچ و با توسّل به حیله گری و نیرنگ در صدد فریب مردم باشد دجّال است. این كه در روایات از دجّال‏های فراوان سخن به میان آمده این احتمال را تقویت می‏كند.
پیامبر اكرم(ص) فرمود: "قیامت بر پا نمی‏شود تا وقتی كه مهدی(ع) از فرزندانم قیام كند و مهدی(ع) قیام نمی‏كند تا وقتی كه شصت دروغگوی حیله گر خروج كنند".[3]

2- نام فرد معینی است كه به عنوان دجّال در دوره غیبت با همان ویژگی هایی كه قبلاً متذكر شدیم خروج می‏كند و عده ‏ای را منحرف می‏كند. ظاهر بسیاری از روایات بیان گر این احتمال است.

3- احتمال هم دارد دجال كنایه از كفر جهانی و سیطره فرهنگ مادی باشد.
استكبار با ظاهری فریبنده مردم را به ویژه مسلمانان را می‏فریبد و با قدرت مادی، علمی و صنعتی كه دارد مردم را مرعوب می‏كند و...[4]

به هر حال دجال موجودی است که در ادیان دیگر نیز از آن سخن گفته شده و منحصر به زمان خاصی نیست و در دوره های متعدد،  دجال های گوناگونی وجود داشته اند که شاید دجال مقارن ظهور ویژگی های برجسته تری در گمراه کردن مردم داشته باشد و مشخصاتی که در روایات برای دجال آخر الزمان گفته شده، به راحتی فهمیده نمی شود و اموری عادی نیست.

[1]. مجله حوزه، شماره 4 و 5، سال دوازدهم، ص 262.
[2]. منتهی الآمال، ج 2، ص 493.
[3]. ارشاد، ج 2، ص 371.
[4]. برای اطلاع بیش‏تر می‏توانید از مجله حوزه شماره 4 و 5، سال دوازدهم كه به صورت كتاب مستقل به نام چشم به راه مهدی چاپ شده، مراجعه كنید.

منبع: شهر سوال

کلمات کلیدی: 

Plain text

  • تگ‌های HTML مجاز:
  • آدرس صفحات وب و آدرس‌های پست الکترونیکی بصورت خودکار به پیوند تبدیل می‌شوند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
7 + 9 =
*****