آزادی یا تحمیل احکام؟

14:07 - 1391/12/02
در موقع اجرای احکام برای حفظ جامعه اسلامی و جلوگیری از هرج و مرج نیاز به کنترل اجتماعی از طرف خود مردم می باشد که مکانیسم آن، امر به معروف و نهی از منکر می باشد.
آزادی یا تحمیل احکام؟

متاسفانه در جامعه امروزی ما، این نگاه پدید آمده که تذکر در امر دینی اشتباه هست؛ چون هر كس باید مطالعه كند و راه خود را بیابد و با توجه به گستردگی رسانه ها از جمله رادیو ، تلوزیون و اینترنت، همه می توانند مسیر درست را انتخاب کنند بنابراین چه نیازی به امر به معروف ونهی از منکر می باشد؟

اولا دین اسلام بر پایه علم ، آگاهی و تحقیق بنا نهاده شده و آن را باعث پیشرفت و بالندگی بشر می داند . و حتی قبول توحید و شهادت به یگانگی خداوند متعال ، تحقیق را لازم میداند و تقلید را جایز نمی داند.البته این موضوع از نظر درونی و قلبی است.

اما در موقع اجرای احکام آن ، هر چند شناخت و تحقیق تاثیر دارد ، اما برای حفظ نظام جامعه اسلامی و جلوگیری از هرج و مرج رعایت ضمانت های اجرایی و کنترل های دقیقی نیز لازم است که یکی از این مکانیسم کنترل اجتماعی فریضه امر به معروف و نهی از منکر می باشد.  و چه بهتر که خود مردم این کار را وظیفه خود بدانند.

خداوند متعال نیز  از آن جهت مسلمانان را بهترین امت می داند که به فریضه امر به معروف و نهی از منکر عمل می کنند.

[كُنْتُمْ خَیْرَ أُمَّةٍ أُخْرِجَتْ لِلْنَّاسِ تَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَتَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِ ] ( آل عمران ،آیه 110)

در روایات اسلامی نیز تأكید های فوق‏ العاده‏ ای دربارة این دو  وظیفه مهم دیده می‏ شود و آن را ضامن اجرای تمام فرایض الهی و سبب امنیّت و آبادی و سبب گسترش عدالت می‏ شمرد.

بنابراین كسی كه با صدای بلند باندهای صوتی در خیابان ها حركت می كند و یا با قیافه های ناهنجار دیگران را تحت تأثیر قرار می دهد در واقع سلامت روانی جامعه را به خطر انداخته است و لازم است كنترل گردد كه از این كنترل در آموزه های اسلامی به امر به معروف و نهی از منكر تعبیر می شود.

بر این اساس نمی توان این فریضه را با این استدال که  هر کس مطالعه کند و راه خود را بیابد و...، ترک نمود و جامعه اسلامی را از آثار بسیار مهم فردی و اجتماعی آن محروم ساخت .

 

پی نوشت ها:

استفتاءات آیت الله مکارم س 1150 ، استفتاءات آیت الله بهجت س 3843 ، محشی توضیح المسائل امام خمینی ج 2 ص 929 ، مجموعه آثار شهید مطهری ج 17، حكایت های امر به معروف و نهی از منكر [مؤسسه فرهنگی قدر ولایت]

Plain text

  • تگ‌های HTML مجاز:
  • آدرس صفحات وب و آدرس‌های پست الکترونیکی بصورت خودکار به پیوند تبدیل می‌شوند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
7 + 5 =
*****