سوال اخلاقی: یک خُلق و خویی دارم خیلی اذیتم میکنه

09:15 - 1403/03/17

سلام وقت بخیر

مردی ۵۶ ساله هستم یک خُلق و خویی دارم خیلی اذیتم میکنه ، اونهم اینه که وقتی از پسرم یا همسرم کاری رو میخوام انجام بدهند ، مثل امورات زندگی ، تعمیر ماشین یا کاری که به نفعشون هست رو سفارش می کنم ، زیاد اهمیت نمی‌دهند و یا از انجامش سر باز می زنند خیلی ناراحت میشم و حرص میخورم و خودخوری می کنم و بعضی مواقع کارم به جر و بحث کشیده میشه ، مورد دیگه اینکه اگر ببینم یا احساس کنم کسی میخواد از من سوءاستفاده کنه یا خودش را به زرنگی میزنه خیلی عصبانی میشم و با تندی با طرف برخورد می کنم ، یا اگر نتوانم کاری کنم خود خوری می کنم و حرص و جوش می خورم و کلا حالم خیلی بد میشه و احساس بدی بهم دست میده . با توجه به رشته تحصیلی ام که علوم تربیتی و روانشناسی است احساس می کنم تا حدود زیادی این احوال بد من به رفتار ناشایست پدر و مادرم در دوران کودکی و نوجوانی بر می گرده مثل سرکوفت زدن ، توهین و سرزنش کردن ، مقایسه کردن با دیگران ، بی عرضه تلقی کردن من در انجام کارها ، کتک زدن ، محبت نکردن و بی توجهی در تربیتم بوده است ، خلاصه بعضی مواقع حالم خیلی بد میشه از همه چیز مأیوس میشم همه چیز برایم تیره و تار میشه مخصوصأ اگر همسرم با من قهر کنه و سرد برخورد کنه یا پسربزرگم که متاهل است و مخالف نظام اسلامی و به بی دینی روی آورده و فریب فضای مجازی رو خورده و بدون فکر و عقل و تامل و اندیشه طوطی وار حرفهای بدخواهان ایران و نظام جمهوری اسلامی رو به زبون میاره .... حالم زیاد خوب نیست کمکم کنید

سپاسگزارم از لطف و محبتتون

 

----------------
کاربران محترم مي‌توانيد در همين بحث و يا مباحث ديگر انجمن نيز شرکت داشته باشيد: https://btid.org/fa/forums
همچنين مي‌توانيد سوالات جديد خود را از طريق اين آدرس ارسال کنيد: https://btid.org/fa/node/add/forum
تمامي کاربران مي‌توانند با عضويت در سايت نظرات و سوالاتي که ارسال ميکنند را به عنوان يک رزومه فعاليتي براي خود محفوظ نگه‌دارند و به آن استناد کنند و همچنين در مرور زمان نظراتشان جهت نمايش، ديگر منتظر تاييد مسئولين انجمن نيز نباشد؛ براي عضويت در سايت به آدرس مقابل مراجعه فرمائيد:  https://btid.org/fa/user/register

انجمن‌ها: 
http://btid.org/node/303333
تصویر روئین تن مهدی

سلام و عرض ادب خدمت شما کاربر محترم
ضمن سپاس از اعتماد و ارتباط شما با مجموعه اندیشه برتر

شرایط شما رو درک می کنم. شرایط روحی شما از چند طرف شما رو ناراحت کرده. ناراحتی یک امر نسبی است که نوعا از بُنیه روحی شما ناشی میشه. که به فرموده خود شما ممکنه ناشی از پیشینه شما و رفتار والدین شما باشه، نحوه مواجه شما با پدیده ها و تجربه قضایا. سیل افکار منفی باعث تخریب روحیه میشه و روحیه ضعیف با ضعف در اعتماد به نفس رابطه مستقیم داره. شما با چند مساله مواجه هستید مساله خودتون، همسرتون و فرزندتون.

1- اما راجع به فرزندتون بهتر این بود که قبل از اینکه فرزندتون وارد دنیای مجازی بشن این آمادگی رو ایجاد می کردید، شاکله انقلاب اسلامی و موقعیت انقلاب با موانع و ظرفیتها رو بیان می کردید و از طرف دیگر آسیبهای فضای مجازی رو در زمانی که ذهن فرزندتون خالی بود شما روایت اول رو مطرح می کردید، نه اینکه اجازه می دادید امپراطوری رسانه روایت اول رو در ذهن فرزندتون ایجاد کنه تا شما مجبور بشید در صدد پاسخگویی و رفع شبهات باشید.
بهر حال شما تلاش خودتون رو در یک فضای صمیمی داشته باشید و اگر امکانش هست شخص دیگری رو برای این قضیه مامور کنید. بالاخره فرزند شما به استقلال فکری و شخصیتی رسیده و کمتر از والدین که با امر و نهی شناخته میشن تاثیرپذیری دارند. «اصل پذیرش» اصلی است که شما رو به آرامش نسبی خواهند رساند، بپذیرید فرزند من خوبیهای زیادی داره و نواقصی که من جمله شبهات موجود ایشون هست. قرار نیست همه در حد کمال باشند، در عین حال که نسبت به این خصیصه ها پذیرش دارید به تدریج در صدد رفع اون هم بر بیایید. (مستقیم یا غیر مستقیم)
2- راجع به همسرتون: اینکه همسر از ما حرف شنوی نداره، بخصوص در جایی که این حرف شنوی به نفعش هست ، ریشه این حرف نشنوی رو باید در نحوه تعامل شما با ایشون دونست، که ببینید از یک طرف چقدر اقتدار دارید و در تصمیمات خود مصمم هستید، و از طرف دیگر چقدر در بستر زندگی به همسر خود بهاء و توجه دارید؟ چقدر نیازهای عاطفی همسرتون رو در بنا به اقتضائات سنی ایشون تامین می کنید، توجه ایشون به شما در گرو توجه شما به ایشون هست به همان نسبت.
3- اما راجع به خود شما که همان طور که عرض شد اعتماد به نفس شما که چه بسا از دوران کودکی شما تاثیر گرفته، مساله محوری است که هر دو مساله قبل رو تحت الشعاع قرار داده، و ترمیم و اصلاح او بر اصلاح روابط شما بین همسر و فرزندتون مؤثر خواهد افتاد. از این رو در این مساله هم مواردی عرض میشه:

ریشه همه معضلات فردی و اجتماعی افراد به سبب نداشتن اعتماد به نفس به عدم خود آگاهی برمی‌گردد به طوری که تمام شقوق زندگی افراد را چه در حوزه فردی و چه در حوزه اجتماعی و چه در مسائل شخصی و خانوادگی را در بر می‌گیرد.

اعتماد به نفس و عزت نفس به عنوان اسکلت روانی فرد دانسته می شود. به همین دلیل است که بیشتر افراد به نوعی با راه‌های افزایش عزت نفس دست به گریبان هستند. از این رو یافتن راه‌های افزایش اعتماد به نفس و عزت نفس در بزرگسالان یکی از مهم ترین و حیاتی ترین مهارت‌هایی برای هر فرد محسوب می شود. از این روی نقش خود آگاهی بر توانایی های بالقوه و بالفعلی که هر فرد دارد می‌تواند در تقویت آن موثر باشد.

پیامبر گرامی اسلام  در این خصوص می‌فرماید: «من عرف  نفسه فقد عرف ربه»«، به این معنا که اگر کسی توانسته باشد به خودش و مجموعه توانایی‌ها و آگاهی‌های خودش اشراف و آگاهی داشته باشد به تحقیق به شناخت همه عالم مبدا و خلق هستی پی می‌برد این بدان معناست که نقش خودآگاهی در همه ابعاد زندگی مشهود و روشن است.»

بنابراین داشتن توانایی‌های بالقوه و بالفعل در افراد به دلیل نداشتن مهارت‌های لازم از یک سو و مجموعه‌ای از مشکلات فردی و اجتماعی و خانوادگی و همچنین تیپ شخصیتی افراد که مجموعه‌ای از عوامل محیطی نام دارد در بروز و عدم بروز رفتارهای افراد نقش بسزایی دارد که با تکیه بر توانایی‌هایی که انسان دارد و آموزش تکنیک‌ها و مهارت‌های لازم زندگی از قبیل 1- خودآگاهی ۲- اعتماد به نفس ۳- عزت نفس4- خلاقیت5- ارتباط موثر6- احساس خود رضامندی و... همچنین روابط بین زوجین از قبیل همسری هم‌سِری همدلی و همزبانی و مهارت سازگاری و مدیریت بحران منجر خواهد شد .

همانطور که نیز عرض کردم تمام مهارت‌های دوازده گانه زندگی که در بالا نیز به آنها اشاره شده است برای رشد و بالندگی و بروز آنها بر روی خودآگاهی سوار است . خودآگاهی اولین مهارت از مهارت‌های و تکنیک‌های زندگی است که نقش بسزایی در ظهور و بروز سایر مهارت‌های زندگی از قبیل اعتماد به نفس و عزت نفس دارد.

از سوی دیگر رابطه این مهارتها با خود آگاهی و آموزش تکنیک های لازم در حوزه فردی، اجتماعی و حتی بروز رفتارهای ما از جمله مطالبی که شما کاربر ارجمند نیز به آنها اشاره فرمودید از قبیل، اعتماد به نفس پایین، قدرت نه گفتن، احساس ناخوشایندی و بی ارزش بودن و همچنین احساس حقارت رابطه مستقیم دارد.

همه اینها در حالی است که اگر این مهارت را در خودمان تقویت نماییم بخش اعظمی از مشکلات فردی و اجتماعی مان در رابطه با خود، خانواده، فرزندان، فامیل و دوستان و مردم و اجتماع که در طول روز به نوعی با آنها سر و کار داریم نیزبرظرف خواهد شد.

ریشه بسیاری از مشکلات واختلال در روابط فردی و خانوادگی  و عدم قدرت در تصمیم گیری  وهمچنین  قدرت نه گفتن در شرایط متفاوت، احساس بی‌ارزش بودن ، عدم خلاقیت،  اختلال در روابط بین زوجین  و نارضایتی از سبک زندگی عدم موفقیت در تمام مسائل زندگی،  نداشتن قدرت تحلیل و ابراز وجود  و همچنین عدم پذیرش انتقاد همه و همه ریشه در ناآگاهی دارد. این موضوع آنقدر مهم، حساس و حیاتی است که نبود یا کمبود آن در طول زندگی، فرد را با معضلات فردی و اجتماعی فراوانی روبرو می‌کند.

نداشتن  اعتماد به نفس می تواند در افراد مختلف و منحصر به فرد باشد. برخی از افراد کمبود اعتماد به نفس خود را از دیگران مخفی می کنند و برخی دیگر سعی می کنند که خودشان نیز قبول نکنند اعتماد به نفس پایین دارند.البته  کمبود اعتماد به نفس تنها به شخصیت افراد بستگی ندارد بلکه به عوامل دیگری مانند محل زندگی، فرهنگ و عقاید و … نیز بستگی خواهد داشت. به هیمن دلیل علت اعتماد به نفس پایین بسیار زیاد و متفاوت خواهند بود. برخی از مهم ترین  و رایج ترین دلایل پایین بودن اعتماد به نفس عبارتند از: 1. والدین سخت گیر2. دائم مورد انتقاد قرار گرفتن3. تصورات ظاهری 4. نداشتن استقلال فردی سرزنش و تحقیر توسط والدین و....

پیشنهادات و تکنیک های درمان اعتماد به نفس پایین

اگر می خواهید با کمبود اعتماد به نفس خود مبارزه کنید، پس بهتر است هر چه زودتر اقدام کنید. نکاتی که در مقاله گفته شده است را مرور کنید و از راهکارها برای تقویت اعتماد به نفس خود استفاده کنید. حتی اقدامات کوچک شما و تلاش های کوچک می توانند مقدمه ای برای دستیابی به اعتماد به نفس باشد. برای تبدیل شدن به فردی با اعتماد به نفس بیشتر، با خود صبور و مهربان باشید.
 
1. از خودتان یک ارزیابی مثبتی داشته و نکات مثبت خود را در یک برگه ای یادداشت نمایید. سعی کنید خودتان را به عنوان یک شخص ضعیف حساس و شکننده تصور نکرده و  به همسر و فرزندانتان و حتی دوستان و آشنایانتان ضعیف نشان ندهید.

شما می توانید با تلاش و تمرین اعتماد به نفس پایین خود را بهبود بخشیده و افزایش دهید. خوشبختانه راهکارهای زیادی برای درمان اعتماد به نفس پایین وجود دارد که شما با استفاده از این راهکارها می توانید احساس اعتماد به نفس خود را به مقدار مناسب و سالم برسانید. شما می توانید با احساسات منفی در درون خود مبارزه کنید و رویاهایتان را دنبال کنید.

2. کسب یک مهارت مشخص
لازمه کسب مهارت تمرین زیاد است. شایستگی و انضباط حاصل از این تمرین به همراه بهره حاصل از مهارت، می‌تواند احساس رضایتمندی بیش‌تری را در شما ایجاد کند. بنابراین می‌توان کسب مهارت در زمینه دلخواه را یکی از راه‌های تقویت عزت نفس عنوان کرد.

3.ورزش کنید.
با ورزش کردن از نظر جسمی، ذهنی و عاطفی احساس بهتری پیدا می کنید. ورزش کردن همچنین می‌تواند نقش موثری در کنترل و مدیریت سلامتی شما داشته باشد. به همین دلیل است که افراد ورزشکار معمولا عزت نفس بالایی هم دارند.

4. انجام کارهای داوطلبانه
حمایت از افرادی که نیاز به کمک دارند و خدمت کردن به آن‌ها می‌تواند به شما احساس باارزش بودن بدهد. از این رو می‌توان گفت که یکی از راه‌های همدلی با دیگران خدمت کردن به آن‌ها هنگام نیاز است. انجام کارهای داوطلبانه نیز یکی از بهترین راه‌های همدلی با دیگران است.

5. اهمیت دادن به ظاهر خود
یکی از راه‌های افزایش عزت نفس اهمیت دادن به خود و علاقه‌مندی‌هایتان است. زیرا زمانی که شما به ظاهر خود اهمیت می دهید، احساس با ارزش بودن می‌کنید. بنابراین باید همیشه در برنامه روزانه خود، وقتی را صرفا به خودتان اختصاص دهید.

 6. تغییر محیط، هرچند کوتاه مدت
روحیه انسان همواره به تغییر نیاز دارد. کار کردن در یک محیط دیگر، سفر کردن، تفریح با دوستان و گذراندن زمان بیرون از خانه، انگیزه شما را افزایش می‌دهد.

7. تعیین ارزش‌های زندگی
برای این‌که احساس بهتری نسبت به زندگی خود داشته باشید، بهتر است ارزش‌ها یا اصولی که زندگی شما قرار است بر آن محور متمرکز شود را تعیین کنید. سپس زندگی خود را ارزیابی کنید و تعیین کنید کدام قسمت‌ها با ارزش‌های شما هماهنگی ندارد. در نهایت می‌توانید تغییرات لازم را اعمال کنید و از زندگی لذت ببرید.

8. یادداشت دستاوردها
یکی از راه‌های افزایش عزت نفس در بزرگسالان این است که هر دستاوردی را که در مسیر زندگی خود کسب کرده‌اید، بدون توجه به میزان آن یادداشت کنید. زیرا یادآوری دستاوردها همیشه احساس غرور و خرسندی را در درون فرد ایجاد می‌کند.

9. تجربه‌های جدید
هیچ گاه از تجربه‌های جدید نترسید! سعی کنید از محیط امن خود خارج شوید. با افراد متفاوتی ملاقات کنید. از مکان‌های دیدنی جدیدی بازدید کنید و فعالیت‌های
هیجان انگیز زیادی انجام دهید. به این ترتیب می‌توانید هم یک زندگی شاد داشته باشید و هم عزت نفس خود را تقویت کنید.

10. مراقبت از روابط
افراد مهم زندگیتان را نه تنها از یاد نبرید! بلکه عشق، زمان و توجه خود را نیز به آن‌ها اختصاص بدهید. سعی کنید روش‌هایی را پیدا کنید که به کمک آن بتوانید ارتباطات خوب و کاملی را ایجاد کنید. به این ترتیب موفق می‌شوید روابط خود را پرورش دهید.

11. تایید کردن خود
همیشه جملات مثبت و با محبت به خودتان بگویید. حتی می‌توانید این جملات را در یک دفترچه یادداشت بنویسید. هر روز پس از بیدار شدن از خواب و شب پیش از خوابیدن سعی کنید این جملات مثبت را با خودتان تکرار کنید.

12. افکارتان را به چالش بکشید.
زمانی که افکار منفی در مورد خودتان و ارزش‌هایتان به سراغتان می آید، سعی کنید با یادآوری دستاوردها یا شواهد مخالف آن‌ها را به چالش بکشید. به این ترتیب می‌توانید عزت نفس خود را تقویت کنید و احساس خوبی نسبت به خودتان داشته باشید.

13. برای خودتان مرزبندی های شخصی داشته باشید
قبل از هر چیز باید شخصیت خودتان را به خوبی بشناسید. سپس مرزهای شخصی خود را تعیین کنید و اجازه ندهید دیگران از آن ها عبور کنند. به عبارت دیگر واکنش درست در شرایط مختلف را یاد بگیرید. در تصمیم‌های خود قاطع باشید و به دیگران اجازه ندهید از شما سوء استفاده کنند.

14. با ترس های خود مواجه شوید و از انها فرار نکنید

15.  شکست های خود را به عنوان بخشی از مسیر رشد بپذیرید.
شکست بخش ضروری از رشد و یادگیری است. بنابراین هیچ گاه نباید از شکست خوردن بترسید و خود را برای شکست سرزنش نکنید. شکست نشان دهنده تلاش شما است. فراموش نکنید که همیشه می توانید برای دستیابی به موفقیت از تجربه‌های شکست‌ها استفاده کنید.

16.  تفکر بیش از حد ممنوع!
افکار تکراری که همیشه در مغز شما در حال گردش هستند را متوقف کنید. همیشه زمان خود را با کار خوب پر کنید تا افکار تکراری و بیهوده به سراغتان نیایند.
17- مطالعه کنید و دائره معلومات خودتون رو گسترش بدید و به حد فعلی قانع نباشید

بهترین ها رو برای شما آرزومندم

موفق باشید